Yleinen

Baltic Herring -30 vuotta

By 24.6.2024 kesäkuu 26th, 2024 No Comments

Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu on Itämeren rantavaltioiden asukkaille tarkoitettu kilpailu, joka järjestetään tänä vuonna 30. kerran. Kilpailu järjestetään Blue Sea Film Festivalin yhteydessä.

Juhlavuoden kilpailu olisi voinut sujua paremminkin. Vaikeuksia aiheutti käyttämämme alustan Short Film Depotin uudistus. Ilmoittautuminen osoittautuikin olevan vaikeaa ja monet ottivat erikseen yhteyttä kertoen ilmoittautumisvaikeuksista. Tästä syystä ilmoittautumista jouduttiin jatkamaan viikolla. Pahoittelemme kilpailijoille aiheutuneita vaikeuksia ja olemme pahoillamme niiden puolesta, jotka eivät koskaan saaneet töitään ilmoitetuiksi Short Film Depotin kautta.

Määräaikaan mennessä ilmoittautumisia saapui 133, joista kilpailuun hyväksyttiin 125 elokuvaa kahdeksasta eri Itämeren maasta.

Kotimaisia elokuvia saapui 64. Saksasta tuli peräti 37 ja Ruotsista 7. Puolalaisten elokuvakoulujen tarjonta nostaa taas opiskelijasarjan tasoa, kaikkiaan Puolasta tuli 6 elokuvaa. Venäläisiäkin elokuvia on taas mukana 4, mutta kuusi elokuvaa jouduttiin hylkäämään. Venäläisten elokuvien kohdalla ehdoton linjauksemme on, että hyökkäyssotaa käyvän maan valtiollisten elokuvakoulujen tai hallinnon kanssa yhteistyötä tekevien studioiden tuotoksia emme tule ottamaan mukaan. Lisäksi kilpailuun tuli Virosta, Liettuasta,Tanskasta ja Norjasta kaksi elokuvaa.

Tänä vuonna kilpailun kaikkiin sarjoihin tuli jälleen mukavasti osallistujia.

Amatöörisarjaan ilmoittautui 26 työtä neljästä eri maasta. Kotimaisia töitä oli eniten 12. Lisäksi amatöörien paremmuudesta kisaa yhdeksän saksalaista elokuvaa. Ruotsista saapui 4 ja Puolasta yksi. Juuri tässä sarjassa lienee eniten niitä, jotka eivät valitettavasti onnistuneet saamaan työtään perille.

Opiskelijasarjaan ilmoitettiin 51 työtä kuudesta eri maasta. Elokuvakoulujen pahimmat korona-ajat ovat onneksi takana ja kouluissa pystytään jälleen antamaan laadukasta opetusta ja tarjoamaan opiskelijoille laadukkaat puitteet tuleville mestariohjaajille. Suomalaisia elokuvia on mukana peräti 26. Valtaosa töistä tulee Aalto yliopistosta, mutta Lapin yliopistosta tulee tällä kertaa peräti neljä työtä. Metropolialta tuli pari työtä, mutta Tampereelta ja Turusta ei tullut tai päässyt läpi ainuttakaan! Saksasta teoksia saapui 17, Puolasta viisi, sekä Virosta (tosin suomalainen opiskelija), Liettuasta ja Norjasta yksi elokuva.

Ammattilaissarjassa töitä tuli kahdeksasta maasta. Kotimaisista osaajista pistää silmään mm. Anssi Kasitonni, Pia Andell sekä toissa vuoden opiskelijasarjan ja Golden Baltic Herringin napannut Iiti Yli-Harja. Ulkomaalaisista elokuvissa on mukana mielenkiintoisia nimiä, kuten pitkän linjan saksalainen animaatioelokuvien tekijä Klaus Hoefs, ruotsalainen räppäri Erik Lundin sekä viime vuoden Bluukkareilla elokuvassa Väärentäjä nähty saksalainen näyttelijä Jonathan Berlin.

Esiraadit valitsevat yleisön ja kansainvälisen tuomariston katsottaviksi esityssarjat. Sarjasta riippumatta kaikki kilpailuelokuvat osallistuvat pääpalkinnon Golden Baltic Herringin tavoitteluun. Kilpailun keraamiset pienoisveistokset on valmistanut raumalainen taiteilija Kirsi Backman. Kilpailua on tukenut Rauman kaupunki.

Elokuvat esitetään tuomaristolle ja yleisölle Iso-Hannussa torstaina 22.8. sekä yleisölle vielä perjantaina 23.8. Tuttuun tapaan yleisöllä on mahdollisuus valita oma suosikkinsa. Yleisöäänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan elokuva-aiheinen palkinto. Itämeren alueen parhaat lyhytelokuvat palkitaan lauantaina 24. 8. jolloin ratkeaa myös yleisöäänestys.

***

The Baltic Herring is a competition for people from the Baltic Sea littoral states, which is being held for the 30th time this year. The competition is organised in conjunction with the Blue Sea Film Festival.

The anniversary competition could have gone better. Difficulties were caused by the renewal of the Short Film Depot, the platform we use. Registration proved to be difficult, and many people contacted us individually to tell us about their difficulties. As a result, registration had to be extended by a week. We apologise for the difficulties experienced by competitors and are sorry for those who never got their work entered through Short Film Depot.

By the deadline, 133 entries were received, of which 125 films from eight Baltic Sea countries were accepted into the competition.

To break it down. 64 Finnish films arrived and a total of 37 films came from Germany and 7 from Sweden. The Polish film schools again raised the level of the student series, with a total of 6 films from Poland. 4 films from Russia were again included, but 6 had to be rejected. Our absolute policy for Russian films is that we will not include productions from the state film schools or studios collaborating with the regime of a country at war of aggression. In addition, two films from Estonia, Lithuania, Denmark and Norway entered the competition.

This year, there were again a good number of entries in all categories of the competition.

In the amateur series, 26 entries were received from four different countries. 12 Finnish films and in addition, nine German films will compete for the top spot in the amateur category. 4 from Sweden and one from Poland. This is probably the category with the highest number of films that unfortunately had problems getting their work in.

51 entries from six different countries were submitted to the student series. Fortunately, the worst of the film school downturn (corona) is behind us and the schools are once again able to provide quality teaching and offer students a high-quality learning environment for future master directors.

The majority of the works come from Aalto University, but this time there are also four films from the University of Lapland. There were a couple of entries from Metropolia, but none from Tampere or Turku! There were 17 works from Germany, five from Poland, and one film from Estonia (although a Finnish student), Lithuania and Norway.

In the professional category, entries came from eight countries. Among the domestic talent, Anssi Kasitonni, Pia Andell and Iiti Yli-Harja, who won the Student Series and the Golden Baltic Herring the previous year, stand out. From overseas, the films feature some interesting names, including long-standing German animation filmmaker Klaus Hoefs, Swedish rapper Erik Lundin and German actor Jonathan Berlin, who was seen in last year’s Bluukkarit as well.

The pre-selection juries will choose the screenings for the public and the international jury to watch. Regardless of the series, all films in the competition will be in the running for the top prize, the Golden Baltic Herring. The ceramic sculptures in the competition are made by Kirsi Backman, an artist from Rauma. The competition is supported by the City of Rauma.

The films will be screened for the jury and the audience in Iso-Hannu on Thursday 22.8. and for the public on Friday 23.8. As usual, the audience will have the opportunity to choose their own favourite. A film-related prize will be drawn among those who take part in the public vote.

The best short films from the Baltic Sea region will be awarded on Saturday 24 August, when the public vote will also be decided.