AJANKOHTAISTA

Avoin kirje päättäjille: Elinvoimaisen ja moniäänisen elokuvafestivaalikentän toiminta turvattava pitkäjänteisesti

By | Yleinen

Avoin kirje päättäjille: Elinvoimaisen ja moniäänisen elokuvafestivaalikentän toiminta turvattava pitkäjänteisesti

 

Aluksi: Suomen elokuva- ja av-ala kriisissä

 

Suomen elokuva- ja av-ala on tällä hetkellä vakavassa kriisissä. Nyt kaavaillut julkisen rahoituksen leikkaukset ovat toteutuessaan kohtalokkaita koko elokuvataiteen kentälle ja Suomen tulevaisuuden menestykselle. Ilman pitkäjänteistä ja vakaata perusrahoitusta ei alaa voida ylläpitää, kasvattaa ja kehittää täyteen potentiaaliinsa. Nykyinen kansainvälinen ja kotimainen elokuva- ja av-alan menestys on pitkäjänteisen työn tulosta. Elokuva- ja av-ala työllistää hyvin, tavoittaa laajoja, monimuotoisia yleisöjä, ja sillä on kansainvälistä kasvupotentiaalia. Hallituksen ratkaisu leikata alan rahoitusta heikentää merkittävästi Suomen tulevaisuutta. Leikkaukset kulttuurista eivät tue hallituksen kulttuuripoliittisia tavoitteita. Tällä hetkellä Suomessa on meneillään luova tuho, jota me allekirjoittaneet toimijat emme voi hyväksyä.

 

Elinvoimaisen ja moniäänisen elokuvafestivaalikentän toiminta turvattava pitkäjänteisesti

Kulttuuri on oleellinen osa merkityksellistä elämää, arkea, ihmisyyttä ja koko yhteiskuntaa. Ilman taidetta ei ole elämänlaatua, sivistystä, innovaatioita ja elinvoimaa. Ympäri Suomea on lukuisia elokuvafestivaaleja, joilla on erityinen paikka elokuvataiteen ekosysteemissä. Elokuvatapahtumat rikastuttavat eri kaupunkien ja alueiden kulttuuritarjontaa tuomalla moninaisten yleisöjen saavutettavaksi elokuvia, joita ei muuten nähtäisi Suomessa. Useille elokuville festivaalit ovat ensisijainen jakelualusta, minkä myötä festivaalit edistävät laajempaa elokuvakulttuuria.

Elokuvatapahtumilla on monia aluepoliittisia vaikutuksia niin taloudellisesti, yhteiskunnallisesti kuin sosiokulttuurisesti. Suomen elokuvasäätiön teettämän tutkimuksen mukaan (2018, Parametra) valtakunnallisesti merkittävillä elokuvafestivaaleilla käydään huomattavasti useammin yksin (64% vastanneista käy yksin elokuvissa festivaaleilla) kuin kaupallisissa elokuvanäytöksissä. Elokuvafestivaalien merkitys alueelle ja yleisölle on suuri, ja ne kasvattavat merkittävästi yhteisöllisyyttä, yhteenkuuluvuutta, osallisuutta ja näiden vahvistumista. Tätä kautta elokuvafestivaalit rakentavat parempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa, mikä tässä ajassa tukee henkisen huoltovarmuuden vahvistumisessa.

Elokuvafestivaalien työllistävä vaikutus niin koko AV-alalle kuin matkailuelinkeinolle on huomattava. Festivaalit säteilevät asiakasvirtoja ja taloudellista hyötyä myös muille toimialoille. Festivaalit ovatkin maakunnallisesti ja alueellisesti merkittävä kilpailutekijä ja tuovat alueelle elinvoimaa, vetovoimaa ja pitovoimaa.

Festivaalien ohjelmistoissa esitetään laajasti elokuvia kaikkialta maailmasta ja niillä vierailee myös runsaasti kansainvälisiä ja kotimaisia tekijävieraita ja ammattilaisia. Festivaaleilla on laajat verkostot eri toimijoihin niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Näin elokuvafestivaalit myös levittävät positiivista ja moniäänistä kuvaa Suomesta, mikä auttaa Suomen valtiota niin taloudessa, kaupassa kuin politiikassa.

Elokuvatapahtumat, kuten monet muutkin yleisötapahtumat Suomessa, ovat kärsineet kahdesta koronavuodesta; pandemia-ajan vaikutukset, epävakaa toimintakenttä ja nousevat kustannukset haastavat ennennäkemättömällä tavalla suomalaista kulttuurialaa. Koronan jälkeen suomalaiset elokuvateatterit ja tapahtumajärjestäjät näkevät vasta nyt, että yleisö on hiljalleen löytämässä takaisin teattereihin ja tapahtumiin. Valtion julkisella rahoituksella on keskeinen rooli elokuvatapahtumien jälleenrakennustyössä, uudistumisessa ja ylipäätään niiden jatkuvuuden turvaamisessa.

Allekirjoittaneet elokuvafestivaalit haluavat nostaa päättäjille esiin kehys- ja budjettivalmisteluun seuraavat toimenpiteet:

 

  1. Elokuvafestivaalien julkinen tuki on turvattava. Taiteen ja kulttuurin rahoitusta tulee vahvistaa pitkäjänteisesti. Vaikuttavan ja monimuotoisen elokuvafestivaaliverkoston ylläpito ja sen jatkuvuus edellyttävät julkista tukea, jonka taso on turvattava pitkäjänteisesti. Ilman pitkäjänteistä ja vakaata perusrahoituspohjaa tapahtumia ei voida ylläpitää, kasvattaa ja kehittää koko potentiaaliinsa.

 

  1. Lisää julkista rahaa elokuvafestivaaleille. Nostetaan elokuvafestivaalit rahoituskuopasta. Taide- ja kulttuurifestivaalien valtiontukea on korotettava ja monivuotinen julkinen rahoitus varmistettava; suomalainen festivaalikenttä tekee jo nyt liian pienillä resursseilla kokoaan suurempaa ja vaikuttavampaa työtä. Pääsylippujen alennetun arvolisäverokannan nostaminen 14%:iin (nyt 10%) vaikeuttaa myös tulevaisuudessa tapahtumien lippuhintojen pysymistä kaikille taloudellisesti saavutettavalla tasolla.

 

  1. Elokuvafestivaalien aluetalous- ja työllistämisvaikutusten merkitys tunnistettava. Elokuvafestivaalit tulee nähdä jatkossa keskeisenä osana Suomen taiteen ja kulttuurin ekosysteemiä, ja niiden huomattavat aluetaloudelliset ja työllistävät vaikutukset on tunnistettava. Koko suomalaisen yhteiskunnan etu on, että sen elokuvafestivaalikenttä on vahva, aktiivinen, moniääninen ja elinvoimainen.

 

Toivommekin päättäjiltä taloudellisia toimenpiteitä sen osalta, miten valtion tuleva rahoitus vastaisi elokuvatapahtumien toiminnan laajuutta, laatua ja merkitystä niin koko Suomelle, sen eri kaupungeille ja kunnille, moninaisille yleisöille kuin koko suomalaiselle elokuva-alalle.

 

Ystävällisesti,

Merja Valkoja, festivaalijohtaja

Blue Sea Film Festival

www.blueseafilmfestival.net

 

Johanna Råman, toiminnanjohtaja

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali

www.docpointfestival.fi

 

Laura Laaksonen, toiminnanjohtaja

Espoo Ciné

www.espoocine.fi

 

Ville Koivisto, festivaalipäällikkö

Forssan mykkäelokuvafestivaali

www.forssasilentmovie.com

 

Eija Niskanen, taiteellinen johtaja

Helsinki Cine Aasia

www.helsinkicineaasia.fi

 

Kaisa Näreranta, toiminnanjohtaja

Helsinki International Film Festival – Rakkautta & Anarkiaa

www.hiff.fi

 

Pekka Ollula, festivaalijohtaja

Huhtamo International Film Festival

www.huhtamo.fi

 

Inka Koutaniemi, toiminnanjohtaja

IIK!!-kauhuelokuvafestivaali

www.iikfestivaali.fi

 

Roosa Toivonen ja Joonas Koivula, tuottajat

Ilokuvafestivaali

www.ilokuvafestivaali.fi

 

Juuli Peltola-Kiviniemi, vastaava tuottaja

Joutseno Art Summer International Film Festival

www.joutsenonopisto.fi/elokuvafestivaali

 

Kaisa Kukkola, toiminnanjohtaja

Kokkolan Kinojuhlat

www.kinojuhlat.fi

 

Mikko Aromaa, festivaalijohtaja

Night Visions -elokuvafestivaali

www.nightvisions.info

 

Mika Anttolainen, festivaalijohtaja

Oulun kansainvälinen lasten- ja nuortenelokuvien festivaali

www.oulufilmfestival.fi

 

Juhani Oivo, vastaava tuottaja

Oulun Musiikkivideofestivaalit

www.omvf.net

 

Tuuli Jokinen, COO

Red Carpet Festari

www.redcarpetfestari.fi

 

Anna Korhonen

Refugee Film Festival

www.rff.turvapaikanhakijoidentuki.fi

 

Katri Kilpiä, vastaava tuottaja

Rokumentti Rock Film Festival

www.rokumentti.com

 

Annakaisa Vänttinen, festivaalijohtaja

Savonlinnan kansainvälinen luontoelokuvafestivaali

www.sinff.fi

 

Severi Koivusalo, festivaalijohtaja

Sensommar Filmfest

www.sensommar.fi

 

Milja Mikkola, ohjelmapäällikkö

Sodankylän elokuvajuhlat

www.msfilmfestival.fi

 

Juri Nummelin, festivaalijohtaja

Suomalaisen elokuvan festivaali

www.suomalaisenelokuvanfestivaali.fi

 

Riina Mikkonen, toiminnanjohtaja

Tampere Film Festival

www.tamperefilmfestival.fi

 

Annika Dahlsten, festivaalijohtaja

Turku Animated Film Festival

www.taff.fi

 

Rose Pietola, vastaava tuottaja

Video Art Festival Turku

www.videoartfestivalturku.com

 

Hanna Tuominen, koordinaattori

Vinokino

www.vinokino.fi

 

Lisätietoja julkilausumasta:

 

Johanna Råman, toiminnanjohtaja

DocPoint-elokuvatapahtumat ry

puh. 050 455 8448

johanna.raman@docpoint.fi

 

 

 

 

 

Seikkailu vailla vertaa – Blue Sea Film Festival 22.-25.8.2024

By | Yleinen

Synkät ajat tarvitsevat rinnalleen värejä, iloa ja loistetta, joita 31. Blue Sea Film Festival lupaa toimittaa! Sinisen meren elokuvajuhlat kutsuvat sinut elokuvalliseen seikkailuun jälleen elokuussa.

Tämän vuoden ilme vie katsojansa todelliseen meriseikkailuun, kun graafinen suunnittelija Henna Huotarinen on toteuttanut värejä ja elämää pursuavan ilmeen Selkämeren tapaan. Kasveista ahvenvita, lumme ja rakkolevä koristavat ilmettä. Sukeltava lintu on ilman muuta isokoskelo, joka Selkämeren kansallispuiston logostakin löytyy. Kolmekymmentä silakkaa ovat saaneet kuvassa ystävikseen hauen sekä ahvenen. Silakat juhlistavat Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailun 30-vuotista taivalta. Vanhassa sukelluspuvussa oleva sukeltaja kielii Rauman pitkästä merihistoriasta.
Tänä vuonna festivaalin teemamaaksi valikoitui Tanska. Tämä tarkoittaa sitä, että festivaalivierailla on jälleen mahdollisuus nähdä sellaisia tanskalaisia elokuvia Raumalla, joita ei muuten pääsisi lainkaan katsomaan.
Bluukkareiden lavalle astelee myös katkitaiteellista menoa edellisten vuosien tapaan. Lisäksi ohjelmistossa on myös maksuttomia tapahtumia, jolloin elokuvantaian kokeminen ei ole lompakon paksuudesta kiinni.
***
An adventure like no other – Blue Sea Film Festival 22.-25.8.2024
Dark times need to be accompanied by colour, joy and glamour, and the 31st Blue Sea Film Festival promises to deliver! The Blue Sea Film Festival invites you to a cinematic adventure again in August.
This year, Denmark has been chosen as the theme country. This means that festival guests will once again have the opportunity to see Danish films in Rauma that they would otherwise not have the chance to see at all.
As in previous years, Bluukkarit will also feature a variety of artists. There will also be free events, so you won’t have to worry about the thickness of your wallet to experience a film festival.
While last year the festival celebrated its 30th anniversary, it’s time to celebrate again as the Baltic Herring shortfilm competition celebrates its 30th anniversary. The international Baltic Herring film competition is aimed at filmmakers from the Baltic Sea littoral states, and an invitation has also been sent to Norway and Iceland. The competition has its own series for amateurs and professionals alike, not forgetting film students.
Please keep an eye on the information and suggest things to do, films to see and programmes to attend. We will definitely try to fulfil your wishes if it is at all reasonable and possible – all channels are open!
Welcome to Bluukkarit!

FILMS WITH ENGLISH SUBTITLES

By | Yleinen

AIKAMIES/ TIMEMAN Finland, 102 min, sci-fi Sun, Aug. 20 at 11.40, Iso-Hannu 2
An ordinary day of a night club bouncer comes to a halt when he runs into a familiar customer – whom he
hasn’t met before. The encounter drives both his heart and mind at stake – when the forbidden time travel
game becomes a reality.

HYVÄVELI Finland, 110 min, drama Fri, Aug. 18 at 18.15, Iso-Hannu 1
Patrolman Loyan tries to find his place in the new police department while keeping his friend Warsame,
newly released from prison, on the right track. Loyan’s ambition is to get into detective training, but his
supervisor thinks he’d be better off patrolling the familiar neighbourhoods with his partner Johanna…

HÄÄT ENNEN HAUTAJAISIA Finland, 95 min, drama, comedy Fri, Aug. 18 at 19.50, Iso-Hannu 2
Wedding planner Joanna needs to find a fake boyfriend to cheer up her depressed father. She meets an
eccentric undertaker who is looking for a girlfriend, but earth-shattering news causes trouble.

JÄRJETTÖMÄN PASKA IDEA/ THE WORST IDEA EVER Finland, 107 min, drama, comedy
Sat, Aug. 19 at 11.50, Iso-Hannu 1
The friendship of two game designers begins to fall apart as one longs to return to their nostalgic youth,
while the other is eager to marry and move on.

KIKKA! Finland, 116 min, drama Sat, Aug. 19 at 14.00, Iso-Hannu 1
Story of the artist Kikka, who grew from an unknown suburban girl to one of Finland’s best-known pop
stars in the 90’s and the collapse of her career in the mix of publicity pressures, substance abuse problems
and the ever changing music world.

KUPLA/ BUBBLE Finland, 103 min, drama, comedy Sat, Aug. 19 at 17.40, Iso-Hannu 2
A feature film about Evelina, a 16-year-old small town girl, whose world collapses when she finds out her
mother is having an affair with a woman. Evelina tries to stop her mother’s affair at all cost to get her
parents to fall in love again with dramatic and comedic consequences.

LAITAPUOLEN HYÖKKÄÄJÄ/ ON THIN ICE Finland, 98 min, drama
Sat, Aug. 19 at 20.40, Iso-Hannu 1
Debt collectors come to get their drug money and Marko is given 24 hours to pay his debt.
A drug-fuelled race against the clock starts. A manic pace, fear of the lurking killers and paranoia lead
eventually to a traffic accident. Marko is on the verge of giving up.

METSURIN TARINA/ THE WOODCUTTER STORY Finland, 99 min, drama, comedy
Sat, Aug. 19 at 16.30, Iso-Hannu 1
Pepe is a woodcutter in an idyllic small town in Finland. In the span of a couple of days, a series of tragic
events gradually destroy his quiet and happy life – but Pepe seems to be fine with it all. As if he held a
secret to existence that is hard to grasp.

RAKKAANI MERIKAPTEENI/ MY SAILOR, MY LOVE (language: English) Finland, 103 min, drama
Fri, Aug. 18 at 16.00, Iso-Hannu 1
A retired sea captain and his daughter must reassess their strained relationship after he begins a new
romance with a widowed housekeeper.

SIENIRETKI/ THE MUSHROOM TRIP Finland, 95 min, drama, comedy
Sat, Aug. 19 at 15.30, Iso-Hannu 2
PJ and Jami rent a cabin in the beautiful archipelago, not only for them to relax and reload but to try
something new — blow their minds with magic mushrooms.
SISU (language: English) Finland, 91 min, action Fri, Aug. 18 at 20.30, Iso-Hannu 1
A one-man death squad will go to outrageous lengths to get his gold back – even if it means killing every
last Nazi in his path. Jalmari Helander’s gleefully entertaining actioner delivers gory mayhem by the
bucketload.

VEDEN VARTIJA/ MEMORY OF WATER Finland, 101 min, drama, dystopia
Sat, Aug. 19 at 19.45, Iso-Hannu 2
In the waterless world of the future, Noria, the idealist young Tea Master, finds a secret source of water.
In order to reveal the secret, she must convince her cynical friend to join her on a dangerous journey, even
though in the hands of deceitful military figure the secret may become their destiny.

ILVESKUISKAAJA/ LYNX MAN Finland, 80 min, documentary
Sun, Aug. 20 at 14.00, Iso-Hannu 1
A long-bearded Finnish hermit sweats out demons in his sauna, when he isn’t crawling around the forest
floor at night with hidden cameras to document the shy and endangered lynx. Can Hannu save the
Eurasian lynx, or is it in fact nature who ultimately saves the man?

MITEN KORJATA MAAILMA/ HOW TO FIX THE WORLD Finland, 76 min, documentary
Sat, Aug. 19 at 11.20, Iso-Hannu 2
A handbook of direct action where squatters, opponents of globalization and anarchists tell their stories.
The world was fixed in the 1990s and 2000s, sometimes more succeeding and sometimes not so much.
By using a lot of archive material, the film connects earlier generations of activists to today’s climate
movements. Direct action will be important in the future too. If there will be one.

MONICA IN THE SOUTH SEAS Finland, 72 min, documentary
Sun, Aug. 20 at 10.10, Iso-Hannu 2
When a daughter of a famous American film director returns to her childhood paradise in Samoa and
attempts to create a perfect sound version of the silent film made by his father 50 years earlier, she finds
herself tangling between complex cultural practices, haphazard field work and childhood memories.

UNIVERSUMIN KAIUT/ THE ECHOES OF THE UNIVERSE – THE MUSIC OF KAIJA SAARIAHO
Finland, 80 min, documentary Sat, Aug. 19 at 09.45, Iso-Hannu 2
This documentary summarises the life journey of Finnish composer Kaija Saariaho, who passed away this
June. During her career Saariaho received numerous int’l awards and recognitios and her music is played
widely around the world in concert halls and opera stages charming audiences from New York to Tokyo.

A E I O U – A QUICK ALPHABET OF LOVE Germany, Austria, 105 min, drama, comedy
Sat, Aug. 19 at 21.50, Iso-Hannu 2
Love story of a speaking skills teacher and her student.

THE FIGHT FOR GREENLAND Denmark, Greenland, Norway, 96 min, documentary
Fri, Aug. 18 at 18.00, Iso-Hannu 2
After nearly 300 years as a Danish province, many Greenlanders feel the time has come for independence.
But how? Four activists tell their own ideas of how to shape Greenland’s future.

LAMM/ LAMB Iceland, 106 min, drama, horror
Sat, Aug. 19 at 18.00, Iso-Hannu 3
A childless couple discovers a mysterious newborn on their farm in Iceland.

TRIANGLE OF SADNESS Sweden, 148 min, drama, satire
Fri, Aug. 18 at 21.45, Iso-Hannu 2
A fashion model celebrity couple join an eventful cruise for the super-rich.