Yleinen

31. Blue Sea Film Festival elokuvaohjelmisto julki

By 6.5.2024 No Comments

31. Blue Sea Film Festival tarjoaa jälleen laatuelokuvia ja kokoaa Raumalle elokuva-alan kirkkaimmat tähdet 22.-25. elokuuta 2024

Ohjelmistossa nähdään elokuvia teemamaa Tanskasta ja muista Pohjoismaista, erikoisuutena japanilaisia elokuvia, kotimaiset uutuudet tekijävieraineen, Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailu 30 vuotta, 16mm ja 35 mm-näytökset, keskustelutilaisuuksia ja monenlaista iltaohjelmaa.

Bluukkareiden 2024 teemamaa on Tanska. Frederikke Aspöckin ylistetty satiiri Empire on värikäs kuvaus Tanskan Länsi-Intiasta 1800-luvulta ja Pohjoismaisen elokuvapalkinnon 2023 voittaja. Marianne Blicherin lämmin komedia Miss Viborg (2021) kuvaa ex-missin ja kapinallisen naapurintytön epätavallista ystävyyttä. Martin Skovbjergin ohjaama Copenhagen Does Not Excist (2023) on kiehtova trilleri, kadonneen naisen arvoitus. Lars Kaalundin Hold My Hand (2022) puolestaan on romanttinen komedia ja räiskyvä avioerodraama samassa paketissa.

Pohjoismaista tarjontaa täydentävät lisäksi Hilmar Odssonin ohjaama Driving Mom (2022) tragikomedia ja road movie Islannista sekä Kristoffer Borglin ohjaama Sick of Myself (Norja, 2022), joka yhdistelee mustaakin mustempaa huumoria ja body horroria.

Ikkuna Eurooppaan-sarjan elokuvat ovat kaikki Oscar-kisasta tuttuja. Ilker Çatakin Opettajainhuone (Saksa, 2023) on hienovarainen draama nuoren opettajan hyvistä aikomuksista, Justine Trietin Putoamisen anatomia (Ranska, 2023) puolestaan vaikuttava ja yllätyksellinen trilleri. Jonathan Glazerin The Zone of Interest (Iso-Britannia, Puola, USA, 2023) on vähäeleisyydessään järisyttävä, parhaan kansainvälisen elokuvan Oscarin voittanut elokuva. Kahden jälkimmäisen pääosassa loistaa upea Sandra Hüller.

Bluukkarit 2024 esittelee myös kovassa nousussa olevaa japanilaista elokuvaa. Klassikko maailman parhaiden elokuvien listalta, mestariohjaaja Yasujirô Ozun Tokyo Story (1953) nähdään upeasti restauroituna kopiona. Ozu on innoittanut myös Wim Wendersiä, jonka Tokioon sijoittuva Perfect Days (2023) valittiin Japanin Oscar-ehdokkaaksi. Ajankohtaisiin koulumaailman kysymyksiin pureutuu kaksikin elokuvaa. Ema Ryan Yamazakin empaattinen dokumentti Kouluvuosi Japanissa (2023) seuraa kuuliaisia pikkukoululaisia kovan kurin peruskoulussa vuoden ajan. Monster – vaarallinen leikki (2023) on inhimillinen ja vaikuttava trilleri, jonka sanotaan olevan japanilaisen elokuvan kärkikaartiin kuuluvan Hirokazu Kore-edan hienoin elokuva.

Kotimaisia pitkiä elokuvia on kymmenen: Mummola (Tia Kouvo, 2023), Kuolleet lehdet (Aki Kaurismäki, 2023), Myrskyluodon Maija (Tiina Lymi, 2024), Sisarukset (Saara Cantell, 2023), Peluri – kuolema on elävien ongelma (Teemu Nikki, 2023), Neljä pientä aikuista (Selma Vilhunen, 2023), Ohjus (Miia Tervo, 2024), Palimpsesti – ohita intro (Hanna Västinsalo, 2024) sekä lasten elokuvat Räkä ja roiskis (Teemu Nikki, 2024) ja Prinsessa Pikkiriikki (Lauri Maijala, 2024).

Kotimaisia dokumentteja vuodelta 2024 on ohjelmistossa kuusi: Saara Cantelin Annelin aika, Veikko Aaltosen En salaa sinulta mitään, Anna-Maija Heinosen ja Krista Moision Hard to Break, Virpi Suutarin Havumetsän lapset, Karoliina Gröndahlin Kivun ja ilon työ ja Ville Suhosen Sodan ja rauhan lapset. Lisäksi nähdään vielä Raumars-lyhytelokuva Rauma liikkeessä, jonka on satojen raumalaisten kanssa toteuttanut Orange Grove Dance Company.

31. Blue Sea Film Festival toivottaa yleisön tervetulleeksi elokuvien lumoavaan maailmaan Vanhan Rauman idylliin