Yleinen

Blue Sea Film Festival laittaa Eurajoen kesän purkkiin!

By 29.6.2022 No Comments

Miltä kuulostaa Eurajoen kunta? Mikä on eurajokelainen äänimaisema ja mistä se syntyy? Näihin kysymyksiin haetaan nyt vastauksia taiteen keinoin. Rauman elokuvakerho ry Leader Ravakan teemahanke avustuksella laittaa äänittäen Eurajoen kesän.

Taiteilija-tuottaja Timo Metsäjoen johdolla nyt kesällä taltioidaan Eurajoen aineetonta kulttuuripääomaa audion keinoin eli äänellä. Hankkeen tuloksena syntyy Eurajoen äänimaisema, jonka luomiseen kuntalaisia kannustetaan ja ohjataan. Lopputuloksena syntyy: Sounds of Eurajoki -niminen teos. Hankkeessa tallennetaan historiaa ja nyt elettävää aikaa helposti lähestyttävään muotoon osallistavin keinoin. Kuka olisi parempi ihminen taltioimaan omaa kotipitäjäänsä kuin eurajokelainen itse? Yhteistyössä ammattitaiteilijan kanssa syntyy jotain sellaista, jota ei ole vielä tehty ja joka jää todisteeksi nyt elämästämme ajasta.

Metsäjoki toteuttaa yhdessä mm. Eurajoen kunnan sivistystoimialan kanssa työpajoja ja tilaisuuksia, joissa opastetaan äänitystoimintaan sekä materiaalin toimittamiseen matalalla kynnyksellä. Äänitystyöhön rohkaistaan niin nuoria kuin ikäihmisiäkin. Metsäjoki myös itse hankkeen aikana taltioi Eurajoen äänimaisemaa. Hankkeen loppuvaiheessa kerätystä aineistosta tehdään näyttely, joka on esillä Blue Sea Film Festivalin aikaan Eurajoella. Bluukkarit valtaavat elokuvaloistollaan Rauman jälleen 18.-21.8.2022. Festivaali toteutetaan nyt jo 29:n kerran!

”Rauman elokuvakerho ry laajentaa toimintaansa uudelle alueelle eli Eurajoelle. Hankkeen avulla Blue Sea Film Festivalia sekä Rauman elokuvakerhon toimintaa tehdään entistä tutummaksi eurajokelaisille. Blue Sea Film Festival on vuosiensa aikana ottanut askeleita ja toimia Rauman seutukunnan alueella. Olemme esittäneet mm. Kuuskajaskarissa elokuvia ja vuonna 2021 Bluukkareiden loppulöytyt järjestettiin Puusaunalla Narvijärven rannalla. Tavoitteenamme on viedä elävän kuvan ja mediataiteen ilosanomaa uusille katsojille ja uusille alueille. Blue Sea Film Festival ja elokuvakerhon toimintaan sopii osallistua ihan kuntarajojen yli rohkeasti. Tämä on nyt uudenlainen avaus jälleen meiltä! ” – Merja Valkoja, Rauman elokuvakerho ry:n puheenjohtaja

”Olen paljaskonttinen eurajokelainen Lapijoen kylästä. Olen äänitaiteilijana pohtinut ennenkin, että miltä missäkin kuulostaa. Elämme tällä hetkellä aistiärsykkeiden keskellä ja aivojamme stimuloidaan moninaisin keinoin. Hälyäänet ja peräti äänisaaste ovat nousseet jopa yleiseen keskusteluun. Tässä hankkeessa pyrin sukeltamaan yhteistyössä kuntalaisten kanssa hälyäänen alle ja löytämään kenties sen eurajokelaisen ääniolemuksen tai ainakin rahtusen siitä. Olin 28.6. käymässä lastenleirillä tämän nyt alkaneen projektin tiimoilta ja lapsille Eurajoki kuulosti erityisesti linnuilta ja uimiselta. Faktahan on se, että tässä hankkeessa taltioidaan nyt Eurajoen kesää. Kun kysyin, että miltä talvella kuulostaa, niin vastaus olikin vaikea löytää. Riski on olemassa, että innostun totisesti niin paljon, että kaikki vuoden ajat purkitetaan, mutta katsotaan kuinka käy. Tallennetaan ja etsitään nyt kesäinen eurajokelainen ääniolemus ensin. Aiheen tiimoilta toivon ihmisten ottavan yhteyttä minuun, jos projektiin osallistuminen kiinnostaa. Osallistumisen kynnys on tehty matalaksi, mutta äänittää täytyy rahtusen osata ja valokuvata, mutta ne hoituvat hyvällä älypuhelimellakin.” – Timo Metsäjoki

Metsäjoki (TaK) on gradua vaille valmis audiovisuaalisen mediakulttuurin taiteen maisteri Lapin yliopistosta ja on Lapin matkallaan tullut tunnetuksi audion sekä lyhyt elokuvien saralla. Nykyisellään Metsäjoki työllistää itsensä radioteatterin ja audiodraamojen parissa täysipäiväisesti. Metsäjoki on voittanut Radiofestivaalien dokumentti- ja podcast-sarjat 2021, kuunnelmasarjan (2018, 2019), sekä RTTL:n stipendin Jouluntuoja radiodokumentista (2019). Viime kesänä Metsäjoki valittiin Suomen kulttuurirahaston kesän taiteilijaksi. Tänä kesänä Metsäjoki työskentelee taiteilijana Eurajoella.