Yleinen

Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailun kolmas vuosi koronataivaan alla

By 15.6.2022 No Comments

Baltic Herring –lyhytelokuvakilpailu on Itämeren rantavaltioiden asukkaille tarkoitettu kilpailu, joka järjestetään tänä vuonna 28. kerran. Määräaikaan mennessä kilpailuun hyväksyttiin vain 41 elokuvaa neljästä eri Itämeren maasta. Vaikka korona ei enää aiheutta niin paljon kokoontumisrajoituksia, kuin ennen, jostain syystä kilpailun osallistujamäärä on romahtanut. Venäläisten elokuvien vähyyden ymmärtää, ne ovat vetäytyneet, ettei niitä diskattaisi. Venäjältä saapui vai yksi elokuva valtiollisten tuotantokoneistojen ulkopuolelta. Suomen ja Venäjän lisäksi töitä on saapunut Saksasta ja Liettuasta.

Kilpailun kaikki sarjat kärsivät epäilemättä edelleen koronaviruksesta. Asteittainen palautuminen kohti normaalia ei ole valittavasti näkynyt kilpailussa. Toissa vuoden aallonpohjan (kolme työtä) nyt saapui 11 kotimaista opiskelijatyötä. Muualla taantuma jatkuu, ei ainuttakaan elokuvaa. Amatöörisarja kutistui 11 elokuvaan, joista kaksi oli Saksasta. Ammattilaissarjaankin ei tunkua ollut. Ainoastaan 19 elokuvaa on tarjottu mukaan. Niistä kuusi oli Saksasta ja yksi Venäjältä ja Liettuasta.

Tampereen esiraati valitsee yleisön ja kansainvälisen tuomariston katsottaviksi esityssarjat. Kaikki kilpailuelokuvat osallistuvat pääpalkinnon Golden Baltic Herringin tavoitteluun. Kilpailun keraamiset pienoisveistokset on valmistanut Kirsi Backman. Kilpailua on tukenut Rauman kaupunki.

Elokuvat esitetään tuomaristolle ja yleisölle Iso-Hannussa torstaina 18. 8. sekä yleisölle vielä perjantaina 19. 8. Tuttuun tapaan yleisöllä on mahdollisuus valita oma suosikkinsa. Yleisöäänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan elokuva-aiheinen palkinto. Itämeren alueen parhaat lyhytelokuvat palkitaan lauantaina 20. 8. jolloin ratkeaa myös yleisöäänestys.

Kilpailun kansainvälinen raati:

Saara Hakkarainen, Baltic Herring voittaja 2021

Maira Dobele Latvia

Dylan Glatthorn, Yhdysvallat, säveltäjä, Raumars-taiteilija

Colette Krogol, Yhdysvallat, tanssija, Raumars-taiteilija

Matt Reeves, Yhdysvallat, tanssija, Raumars-taiteilija