Historia

2021

By 24.1.2022 syyskuu 12th, 2023 No Comments

Blue Sea Film Festival  19.8. – 22.8.2021

Rauman pandemiatilanteen vuoksi elokuvajuhlien ohjelmaa karsittiin. Elokuvateatteri Iso-Hannussa oli viikonlopun (19.-22.8.) aikana 13 näytöstä isossa salissa koronaturvallisesti. Paikkamäärää rajoitettiin koronasäännösten mukaisesti. Elokuviksi valikoitui monipuolisesti fiktioita ja dokumentteja meiltä ja muualta, varsinkin Pohjoismaista. Sisällöllisesti teemaksi nousi ihminen ja luonto. Tuija Halttusen Näin pilvet kuolevat sai Raumalla ennakkoensi-illan. Teeman huipentui sunnuntain Selkämeri-keskusteluun Amarillon terassilla.

Voiko ilmastoa hallita? Voiko ihminen luoda sadetta? Näin kysytään Tuija Halttusen dokumentissa Näin pilvet kuolevat. Raumalla elokuva sai ennakkoensi-illan. Anna Antsalon elokuva Meren tuomat puolestaan julistaa, että se mitä jätämme taaksemme, meri säilyttää ja sylkee viestinä menneistä ajoista. Luonto on alkuperäiskansoille elinehto. Markku ja Johannes Lehmuskallion (raumalaislähtöisiä) elokuva Anerca – elämän hengitys kertoo miten alkuperäiskulttuurit taistelevat olemassaolostaan arktisen alueen kansojen hengityksestä.

Myös Suvi Westin dokumentti Eatnameamet – Hiljainen taistelumme kertoo alkuperäiskansan kohtalosta: se on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta.

Pohjoismaisista elokuvista Raumalla nähtiin legendaarisen Roy Anderssonin ihmeellisyyksiä: Kohti ääretöntä on elämän ja olemassaolon kaleidoskooppi, lyhyitä välähdyksiä, joissa kohdataan ihmisiä tragikoomisissa tilanteissa. Islantilainen Milk County on kapinaa ja kyläyhteisön voimaa, kun vahvatahtoinen Inga päättää julistaa sodan osuuskunnalle, joka hallitsee mafiamenetelmien yhteisöä. Norjalainen koskettava draama Toivo kertoo sairauden kohtaamisesta. Tanskalaisen Thomas Vinterbergin palkintoja kahminut elokuva Yhdet vielä kertoo neljästä ystävyksestä, jotka päättävät testata teoriaa, siitä että ihminen on parhaimmillaan ripaus alkoholia veressä.

Sound of Metal valikoitui bluukkareille oskarmenestyksen ansiosta. Se sai oskarin äänisuunnittelusta, jossa oli mukana kolme suomalaista: foley-artisti Heikki Kossi, äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen.

Kotimaisista uunituore Ikuiseen rauhaan on Ville Suhosen dokumentti pasifisti Arndt Pekurisesta (1905-1941) ja hänen taistelustaan rauhan ja aseistakieltäytymisen puolesta. Mitä on olla toisinajattelija – ajankohtainen aihe tänäänkin. Toiseuteen viittaa myös Hamy Ramezanin elokuva Ensilumi, se käsittelee pakolaisteemaa tavalla, jollaista harvoin näkee. Ei lohduttomia kohtaloita vaan iloitsemista rakkaudesta ja lähimmäisistä.

Rakkaus nousee keskiöön myös Anu Kuivalaisen elokuvassa Lauluja rakkaudesta. Elokuva ksyy, mitä rakkaudelle tapahtuu, kun ihminen vanhenee? Ritva oksasen esittämät laulut ja runot kietovat yhteen kuuden erilaisen rakkauden tarinan

KOTIMAISET ELOKUVAT
Näin pilvet kuolevat (2021.Suomi,Tuija Halttunen, 80 min. S) ennakkoensi-ilta
Meren tuomat (2021, Suomi, Anna Antsalo, 57 min. S)
Anerca – elämän hengitys (2020, Suomi, Markku ja Johannes Lehmuskallio, 86 min. K7)
Eatnameamet – Hiljainen taistelumme (2021, Suomi, Suvi West, 74 min. S)
Ensilumi (2020, Suomi, Hamy Ramezan, 82 min S)
Ikuiseen rauhaan (2021, Suomi, Ville Suhonen, 80 min. K7)
Lauluja rakkaudesta (2020, Suomi, Anu Kuivalainen, 70 min.K7 ) Alkukuvana: Ei mitään hätää (2021, Suomi, Ahti Nykänen, 5 min. K12)

POHJOISMAISET ELOKUVAT
Kohti ääretöntä (2019, Ruotsi, Roy Andersson, 76 min. K12)
Milk County (2019, Islanti, Grimur Hákonarson, 92 min. K7, English subtitles)
Toivo (2019, Norja, Maria Sodahl, 126 min. K12)
Yhdet vielä (2021, Tanska, Thomas Vinterberg, 117 min. K12)
Sound of Metal (2020, USA, Darius Marder, 121 min. K12)

Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun palkinnot (Silakka-oskarit) jaettiin lauantai-illalla 20.8.
Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun palkitut elokuvat su 22.8. elokuvateatterissa Finalistit netissä www.blueseafilmfestival.net

Ot filt föleihi, – ota tuoli tai viltti ja seuraa bluukkarijengiä salaiseen lokaatioon, jossa esitettiin 16 mm filmi. Torstaina 18.8. klo 22.00 lähtö elokuvateatterin edestä.

Bluukkareiden loppulöylyt lyhytfilmien kera Narvijärven rannalla Puusaunassa su 22.8. klo 20-23.

TERASSIOHJELMA – perjantai- ja lauantai-illalla musiikkia ja katkitaiteellista menoa Amarillon terassilla
hmisen kansallispuisto, Selkämeri-keskustelu, Amarillon terassi, su 22.8. klo 14.30. Keskustelijoina Teija Kirkkala (Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja), Juhani Korpinen (Raumanmeren väkeä, vapaaehtoistyöntekijä), Jami Jokinen (Länsi-Suomi, ympäristötoimittaja), Anna Meronen (Rauman Merimuseon museojohtaja)

Kamppailu – Fight, Timo Metsäjoen näyttely Sepän talossa, lisäksi legendaarinen Kärpäslätkänäyttely