Yleinen

Rauman pandemiatilanteen vuoksi elokuvajuhlien ohjelmaa on karsittu

By 13.8.2021 No Comments

28. Blue Sea Film Festival – Rauma – 19.8. – 22.8.2021

Rauman pandemiatilanteen vuoksi elokuvajuhlien ohjelmaa on karsittu. Elokuvateatteri Iso-Hannussa on viikonlopun (19.-22.8.) aikana 13 näytöstä isossa salissa koronaturvallisesti. Paikkamäärää rajoitetaan koronasäännösten mukaisesti. Elokuviksi valikoitui monipuolisesti fiktioita ja dokumentteja meiltä ja muualta, varsinkin Pohjoismaista. Sisällöllisesti teemaksi nousee ihminen ja luonto. Tuija Halttusen Näin pilvet kuolevat saa Raumalla ennakkoensi-illan. Teeman huipentaa sunnuntain Selkämeri-keskusteluun Amarillon terassilla.

Voiko ilmastoa hallita? Voiko ihminen luoda sadetta? Näin kysytään Tuija Halttusen dokumentissa Näin pilvet kuolevat. Raumalla elokuva saa ennakkoensi-illan.

Anna Antsalon elokuva Meren tuomat puolestaan julistaa, että se mitä jätämme taaksemme, meri säilyttää ja sylkee viestinä menneistä ajoista.

Luonto on alkuperäiskansoille elinehto. Markku ja Johannes Lehmuskallion (raumalaislähtöisiä) elokuva Anerca – elämän hengitys kertoo miten alkuperäiskulttuurit taistelevat olemassaolostaan arktisen alueen kansojen hengityksestä.

Myös Suvi Westin dokumentti Eatnameamet – Hiljainen taistelumme kertoo alkuperäiskansan kohtalosta: se on dokumentaarinen kuvaus Suomen valtion saamelaispolitiikasta, saamelaisten taistelusta olemassaolonsa puolesta.

Pohjoismaisista elokuvista Raumalla nähdään legendaarisen Roy Anderssonin ihmeellisyyksiä: Kohti ääretöntä on elämän ja olemassaolon kaleidoskooppi, lyhyitä välähdyksiä, joissa kohdataan ihmisiä tragikoomisissa tilanteissa.

Islantilainen Milk County on kapinaa ja kyläyhteisön voimaa, kun vahvatahtoinen Inga päättää julistaa sodan osuuskunnalle, joka hallitsee mafiamenetelmien yhteisöä.

Norjalainen koskettava draama Toivo kertoo sairauden kohtaamisesta.

Tanskalaisen Thomas Vinterbergin palkintoja kahminut elokuva Yhdet vielä kertoo neljästä ystävyksestä, jotka päättävät testata teoriaa, siitä että ihminen on parhaimmillaan ripaus alkoholia veressä.

Sound of Metal valikoitui bluukkareille oskarmenestyksen ansiosta. Se sai oskarin äänisuunnittelusta, jossa oli mukana kolme suomalaista: foley-artisti Heikki Kossi, äänittäjä Kari Vähäkuopus ja äänileikkaaja Pietu Korhonen.

Kotimaisista uunituore Ikuiseen rauhaan on Ville Suhosen dokumentti pasifisti Arndt Pekurisesta (1905-1941) ja hänen taistelustaan rauhan ja aseistakieltäytymisen puolesta. Mitä on olla toisinajattelija – ajankohtainen aihe tänäänkin.

Toiseuteen viittaa myös Hamy Ramezanin elokuva Ensilumi, se käsittelee pakolaisteemaa tavalla, jollaista harvoin näkee. Ei lohduttomia kohtaloita vaan iloitsemista rakkaudesta ja lähimmäisistä.

Rakkaus nousee keskiöön myös Anu Kuivalaisen elokuvassa Lauluja rakkaudesta. Elokuva ksyy, mitä rakkaudelle tapahtuu, kun ihminen vanhenee? Ritva oksasen esittämät laulut ja runot kietovat yhteen kuuden erilaisen rakkauden tarinan