Yleinen

Bluukkarit tuovat Raumalle jälleen asiantuntijakeskusteluja ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista

By 28.7.2021 No Comments

Bluukkarit tuovat Raumalle jälleen asiantuntijakeskusteluja ajankohtaisista ja tärkeistä aiheista. Keskustelut ovat kaikille avoimia ja ilmaisia. Tule siis kuuntelemaan ja osallistumaan festivaalikeskuksessamme Amarillon terassilla.

PERJANTAI 20.8.

17.50 Selviytymisopas maailmanlopun lapsille -keskustelu

Lönnströmin taidemuseon ”Selviytymisopas maailmanlopun lapselle” on Nastja Säde Rönkön monessa osassa toteutuva taideteos, joka pohtii planeettamme tulevaisuutta ja kriiseistä selviytymistä. Iso-Hannu 2-salissa tapahtuva keskustelu on heti Aniara-elokuvan jälkeen. Yhteistyössä Lönnströmin taidemuseo.

LAUANTAI 21.8.

12.00 Latvialainen elokuva -keskustelu

14.00 Minne tanssit tanssielokuva? -keskustelu

15.30 Miten meitä kerrotaan? -keskustelu elokuvanarratiivista

 

12.00 Latvialainen elokuva

Latvialainen elokuva täytti viime vuonna pyöreät sata vuotta. Blue Sea Film Festival haluaa onnitella satavuotiasta ja juhlavuoden kunniaksi nostaa Latvian tämän vuoden teemamaaksi. Latvialaista elokuvaa ei pahemmin ole esitetty suomalaisilla valkokankailla, joten siitäkin syystä on aika paikata tämäkin aukko. Mitä latvialaiselle elokuvalle kuuluu tänään? Elokuvataiteen maisteri Tarmo Hotanen ja Rozentāls-seuran hallituksen jäsen Jānis Ķirpītis.

14.00 Minne tanssit tanssielokuva?

Tänä vuonna Raumalla on tarjolla uutta ja erilaista mm. tanssielokuvanäytöksen muodossa. Tanssielokuvanäytös lähti Lapin yliopiston yliopisto-opettaja Timo Haanpään ajatuksesta esitellä tanssielokuvan moninaisuutta elokuvamuotona Blue Sea Film festivaalin yleisölle. Haanpää kutsui Rovaniemeläislähtöisen tanssielokuvan tekijän ja kuraattorin Kati Kallion mukaan ideoimaan yhteistyössä tanssielokuvanäytöstä. Minne siis tanssit tanssielokuva? Tätä kysymystä lähdetään tutkimaan yhdessä mm. tanssitaiteen maisteri Kati Kallion ja Timo Haanpään kanssa.

15.30 Miten meitä kerrotaan? -keskustelu elokuvanarratiivista

Kerronta on voimakas vallankäytön väline ja erityisesti elokuvan voima mielikuviemme muovaamisessa on valtava. Elokuvan kautta jotkut asiat tulevat meille tutummiksi kuin toiset – ja inhimillisinä ihmisinä hakeudumme helposti tuttujen asioiden pariin. Miksi meillä on käsitys siitä, miltä prom-tanssiaiset tai kiitospäivän juhlat näyttävät ja millaisia elementtejä niihin kuuluu mutta vaikkapa nuutinpäivä on meille täysin vieras? Kuinka on käynyt niin, että pidämme (usein amerikkalaisista) elokuvista ja televisiosarjoissa usein nähtyjä maisemia, mielentiloja ja toimintamalleja tuttuina mutta suomalaisen elokuvan esittämät kertomukset ja elämä tuntuvat vieraammilta? Miten kerronta, narraatio, elokuvaan rakennetaan? Millaisia narratiiveja kohtaamme arjessamme? Kuinka elokuvien katsojina voimme tulla tietoisiksi siitä, miten elokuva meille kertoo. Keskustelua vetää useilta vuosilta tuttu elokuvakasvattaja Kaisa Kukkola ja keskusteluun osallistuvat festivaalin vieraat.

 

SUNNUNTAI 22.8.

14.30 Ihmisten kansallispuisto – Selkämeri-keskustelu

Meri on tuonut Raumankin rannoille hyvää, kuten toimeentulon, kulttuurin ja vaikkapa pitsin. Vastaavasti meri on tuonut Raumankin rannoille huonoa sekä hyvän takaa paljastunutta huonoa, kuten vaikkapa muovin. Tuo 1960-luvulta lähtien kaikille tarjolla ollut moderni ja nyt joka paikan itsestäänselvyydeksi noussut, mutta merta kuormittava materiaali.

Mitä kuuluu ihmisten kansallispuistolle eli Selkämeren kansallispuistolle tänään? Keskustelemassa Jami Jokinen – Länsi-Suomi, ympäristötoimittaja, Teija Kirkkala – Pyhäjärvi-instituutin toiminnanjohtaja, Anna Meronen – Rauman merimuseon museonjohtaja, Juhani Korpinen – Raumanmeren väkeä/vapaaehtoistyöntekijä