Yleinen

27. Blue Sea Film Festival oli erilainen

By 3.2.2021 No Comments

27. Blue Sea Film Festival oli erilainen.

Elokuvia uimahallissa, saunassa ja puistossa – drive in- näytöksiä ja Baltic Herring-kilpailuleffoja.

Koronan takia festivaalin päätapahtumaa ei järjestetty, mutta 20.8. – 23.8. tarjolla oli erilaista ja monenlaista kohtaamista elokuvan parissa!

Torstaina 20.8. viritettiin valkokangas Rauman uimahalliin, Pieni Merenneito-elokuvaa voi katsella altaassa polskutellen. Vuonna 1989 valmistunut rakastettu elokuva on Disneyn piirrosklassikko, joka perustuu H.C.Andersenin samannimiseen satuun. Oscar-gaalassa 1990 elokuva palkittiin parhaana alkuperäismusiikkina ja lisäksi elokuva sai kaksi Golden Globe-palkintoa. Elokuva on suomeksi dupattu.

Perjantaina 21.8. Baltic Herring-lyhytelokuvakilpailun finaaliin päässeet elokuvat esitettiin yhdessä tuomariston kanssa elokuvateatteri Iso-Hannussa. Kilpailuun osallistui 94 elokuvaa 11 Itämeren maasta ja loppukilpailuun valikoitui amatöörit-sarjassa 8 elokuvaa, opiskelijoista 10 elokuvaa ja ammattilaissarjasta 10 lyhytelokuvaa (liite)

Lauantaina 22.8. drive-in-näytöksiä oli talviharjoitteluhallin edessä: Ella ja kaverit (2012), A Star is Born (2018) ja The Peanut Butter Falcon (2019). Ennenkokematonta Raumalla, autolla leffaan ja äänet radiosta!

Ella ja kaverit on vuonna 2012 valmistunut lastenelokuva, jonka on ohjannut Taneli Mustonen ja käsikirjoituksesta vastaavat Aleksi Hyvärinen ja Timo Parvela. Se perustuu vuonna 2008 julkaistuun kirjaan Ella ja Äf Yksi.

Lady Gagan tähdittämä kehuttu ja palkittu elokuva kertoo kantrimuusikosta, joka rakastuu nuoreen laulajaan. Tämä kolmas uudelleenfilmatisointi on vuoden 1937 elokuvasta Tapahtuipa Hollywoodissa. Edelliset versiot ovat vuosilta 1954 ja 1976. Elokuva sai 8 Oscar-ehdokkuutta ja palkittiin parhaasta kappaleesta ”Shallow”.

Päivän viimeistä leffaa The Peanut Butter Falcon on kehuttu vuoden upeimmaksi roadmovieksi ja uuden ajan Forrest Campiksi. Elokuva kertoo Zak-nimisen nuoren miehen pakomatkasta vanhainkodista, johon hänet on sijoitettu Downin syndrooman takia. Unelma vapaudesta ja showpainijan urasta johtaa hurjaan seikkailuun lainsuojattoman kaverin kanssa.

Lauantai-illalla kulttuurikuppila Brummissa Katkitaiteellinen Ehtoo ja ”silakka-oskarien” jako : Baltic Herring-kilpailun palkintojen jako, voittajaleffat ja musiikista vastaavat DJ Old Crank, Loiriplukari ja Matka maailman ympäri.

Sunnuntaina 23.8. Lönnströmin kotimuseon pihalla elokuva Selim Palmgrenista yhteistyössä Lönnströmin taidemuseon kanssa. Porilaisen Antti-Jussi Marjamäen ohjaamaa elokuva Selim – erään säveltäjän elämä kuvattiin myös Raumalla ja nimenomaan Lönnströmin kotimuseon puistossa- Siksi elokuvan näytöspaikkakin valittiin. Ohjaaja paikalla.

Ennen elokuvaa myös ihastuttavaa musiikkia, sillä kolumbialainen RaumArs-taiteilija lauluntekijä-pianisti Oriana Aristizábal Ortiz, eli Orianna esiintyy klo 16.30. https://selimelokuva.fi/elokuvasta/

Bluukkarien loppulöylyt lyötiin sunnuntai-iltana Löylymestarin saunassa, Merijakamolla. Miltä tuntuisi katsoa muun muassa Sauna (1947), saunassa? 16 millisellä projektorilla? Entäpä hieman tuoreempi teos Jouluntuoja (2019)? Varoitus: lauteilla saattaa olla myös jouluntuojia.

Arkistojen helmiä ja mitä sattuukaan löytymään. Teemu Kauppi ja Timo Metsäjoki ovat koonneet sellaisen paketin, jota eivät tiedä vielä täysin itsekään.

BSFF kiittää AVEK:a osasta teoksia ja Keski-Suomen elokuvakeskustaTeemu Kaupin lainaamisesta. Huikeaa saada ”oman kylän poika takaisin omaan kylään.”