Historia: 2009

XVI Blue Sea Film Festival 21.-23.8.2009 Rauma

Mitä elokuvajuhlilla tapahtui vuonna 2009?

”Sunnuntai-iltana päättynyt 16. Blue Sea Film Festival näytti että ihmiset lähtivät liikkeelle, katsojia oli paljon joka näytöksessä. Juhlien tiivistäminen kolmeen päivään tuotti tulosta ja monet uudet yhteistyökumppanit toivat festivaaleille uudenlaista synergiaa. ”Ohjelmisto koettiin mielenkiintoisen monipuoliseksi. Yli kaksisataa erilaista elokuvaa fiktioista ajankohtaisiin dokumentteihin, lyhytelokuvaa animaatioista Baltic Herring–kilpailuteoksiin, lapsille ja aikuisille. Elokuvan rakastajat nauttivat mahdollisuudesta nähdä viikonlopun aikana laadukkaita pohjoismaisia draamoja Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta ym. lisättynä kiinnostava eurooppalainen tarjonta.”

FESTIVAALEILLA 2009 / tilastoja / tietoja / tarinoita:

Elokuvien kokonaismäärä oli 230, joista pitkiä 30. Erilaisia elokuvanäytäntöjä yhteensä 77, päänäyttämönä elokuvateatteri Iso-Hannu ja festivaalikeskuksena Rauman taidemuseon puutarha piharakennuksineen. Baltic Herring-lyhtelokuvakilpailun elokuvat esitettiin Vanhalla kansalaisopistolla. Elokuvista englanninkielisin tekstityksin oli neljä kotimaista uutuuselokuvaa. Näin haluttiin palvella täällä asuvia ulkomaalaisia.

Raumalla tehty Keinu kanssain -elokuvan veti katsomon täyteen, lauantain kutsuvierasnäytös oli aivan täynnä ja sunnuntaina elokuva esitettiin kahteen kertaan yleisön pyynnöstä. Ensi-ilta-esitys tekijöineen ja kukituksineen toivat festivaalille kaivattua glamouria. Myös Mika Kaurismäen Haarautuvan rakkauden talo osui ensi-iltaan myös Raumalla.

15 vuotta täyttävä Baltic Herring –lyhytelokuvakilpailussa silakka-oskareista kamppaili 56 elokuvaa 7 Itämeren maasta. Kaikki elokuvat esitettiin yleisölle. Kilpailu uudistui niin että teokset oli jaettu kolmeen sarjaan: ammattilaiset, av-opiskelijat ja avoin sarja. Tuomaristossa oli taas kerran myös kansainvälistä väriä: USA:sta kuvataiteilija Sandra Sitron ja Virosta käsikirjoittaja Riina Kasser ja elokuvaaja Iti Kasser. Kilpailun pääpalkinnot menivät Venäjälle, Ruotsiin ja Suomeen (palkitut netissä).

Joka vuosi tärkeä kohderyhmä Rauman elokuvajuhlilla on lapset ja nuoret. Lasten ja nuorten oikeuksien juhlavuoden kunniaksi ohjelmistoon valittiin aimo annos nuorten maailmaa käsittelevää elokuvaa: mm. Kielletty hedelmä, Maata meren alla, Muukalainen, Patrik 1,5, Pingiskingi, Ben X – kiusatun kohtalo, Persepolis.

Koululaisnäytäntöjä 5 kpl ala- ja yläkouluille suunnattuina ja päiväkotinäytöksiä 2. Lasten tekemiä elokuvia esitti ansiokkaasti jälleen kerran Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ja MEKA-TV. Elokuvakipinöitä 10 kpl, Selkämeri-elokuvia 12, erityisryhmien elokuva-aarre-arkun elokuvia ja kaikki viime vuoden aikana esitetyt Karhuseutu TV-ohjelmat. Lisäksi SEKK järjesti yhteistyökumppaneineen Ympäristö ja ELÄVÄ KUVA- kurssin.

Oman lisänsä toivat paikallisen elokuvateatterin erikoisnäytökset festivaaliyleisölle: uuden tekniikan kaksi 3 D-elokuvaa erikoishinnoin.

Elokuvantekijöitä saapui jälleen kerran paikalle kertomaan ja taustoittamaan elokuviaan: Jarmo Lampela, Kaarina Hazard, Maarit Lalli, Elina Knihtilä, Juha Veijonen, Tero Jartti ym.

Myös monet satakuntalaiset BSFF – verkoston elokuva-alan ihmiset ja ihanat yllätysvieraat viihtyivät juhlilla. Elokuvakeskusteluja virisi vapaasti ja järjestetysti: lauantai-iltapäivän toriparlamentissa tekijät ruotivat elokuvan käsikirjoittamisen problematiikkaa.

Tasokasta ja monipuolista oheisohjelmaa oli koko festivaalin ajan: perjantain avajaisten perinteinen Katkitaiteellinen Ehtoo toi lavalle musiikin lisäksi kirjailijavieraita ja lauantai-illan kruunasi legendaarisen Rauma Jazz Film Orchestran säestämä mykkäelokuva Mustalaishurmaaja.

Oman upean lisänsä toi nuorille suunnatut avajaisklubi ja Rock-Futiksen kanssa yhteistyössä toteutettu bile-ilta jäähallilla. Elokuvajuhlat painatti 2500 kpl 68-sivuisia käsiohjelmia, laaja elokuvatietopaketti lisättynä asiantuntija-artikkelein. Ohjelmia jaettiin ilmaiseksi.

Yleisöä riitti joka näytökseen ja kokonaismäärä hipoi viittätuhatta. Järjestäjien, yleisön, yhteistyökumppanien, rahoittajien, elokuvavieraiden, -levittäjien, -tuotantoyhtiöiden ym. palautteista voi lukea pelkkää hyvää ja kiitosta hienosti ja asiantuntevasti hoidetusta festivaaleista – ei moitteen sanaa! Elokuvajuhlia järjestäjää kaksi kulttuuriyhdistystä Rauman Elokuvakerho ja – Elokuvaajat ry joiden hallitukset vastaavat festivaalista.. Juhlia tekee lisäksi suuri joukko vapaaehtoisia talkoolaisia.

KIITOS KAIKILLE! Tästä on hyvä jatkaa! Vuonna 2010 Blue Sea Film Festival elokuun 20.-23.
Rauman Elokuvakerho ry
Blue Sea Film Festival
Merja Valkoja, tiedottaja

2009 ELOKUVAT

KOTIMAISET:

  • Kolme viisasta miestä (Mika Kaurismäki) 2008
  • Maata meren alla (Lenka Hellstedt) 2009 – English subtitles
  • Muukalainen (Jukka-Pekka Valkeapää) 2009
  • Putoavia enkeleitä (Heikki Kujanpää) 2008 – English subtitles
  • Sauna (AJ Annila) 2008
  • Rööperiin (Aleksi Mäkelä) -
  • Kielletty hedelmä (Dome Karukoski) 2009
  • Postia pappi Jakobille (Klaus Härö) 2009
  • Toinen jalka haudasta (Johanna Vuoksenmaa) 2009 – English subtitles
  • Keinu kanssain(Maarit Lalli) 2008 Ensi-ilta
  • Matka (Markku Lehmuskallio ja Anastasia Lapsui) 2007
  • Niko – lentäjän poika (Kari Juusonen, Michael Hegner) 2008
  • Myrsky (Kaisa Rastimo) 2008
  • Mustalaishurmaaja (1929 Valentin Vaala) mykkäelokuvan säestää Rauma Jazz Film Orchestra
  • Keksijäkylän Lotan seikkailut (Heiki Ernits, Jarno Pôldma) animaatio, 13 osaa á5 min, 2000, Viro
  • Viidakkojytä (Brent Davwea) animaatio, 13 osaa á 5 min
  • Kinokompo vol.2. , lyhytelokuvasarja, 10 elokuvaa, Suomi, kooste 2009

SATAKUNNAN ANTIA:

Satakunnan Elävän Kuvan Keskus ja MEKA–TV esittää: Elokuvakipinöinä ala-ja yläkoululaisille, Erityisryhmien elokuva-aarrearkku, Selkämeri-elokuvia lasten, nuorten ja aikuisten näkökulmista sekä Selkämeren rannoilta muistitedon rajamailta. Myös ohjelmistossa Elävän kuvan vuodenkierto Karhuseudulla. Lisäksi torstaina 20.8. vinkkipaketti ja koulutustilaisuus yläasteen ja lukion oppilaille ja opettajille teemana Ympäristömme ja elävä kuva.

ITÄMERI:

  • O´Horten (Bent Hamer) Norja 2007
  • Kautokeinon kapina (Nils Gaup Tanska, Norja, Ruotsi) 2008
  • Ikuistetut hetket (Jan Troell) Ruotsi 2008
  • Ystävät hämärän jälkeen (Tomas Alfredson) Ruotsi 2008
  • Patrik 1,5 (Ella Lemhage) Ruotsi 2008
  • Mammutti (Lukas Moodyssonin) Ruotsi/ /Tanska / Saksa 2009
  • Miehet jotka vihaavat naisia (Niels Arden Oplev) Ruotsi/Tanska 2009
  • Pingiskingi (Jens Jonsson)Ruotsi 2008

MUUT

  • Slummien miljönääri (Danny Boyle) Iso-Britannia 2008
  • Maradona by Kusturica (Emil Kusturica) dokumentti, Espanja, Ranska 2008
  • Ben X – kiusatun kohtalo(Nic Balthazar) Belgia / Hollanti 2008
  • Persepolis (Vincent Paronnaud) Ranska 2007
  • Waltz with Bashir (Ari Folman) Israel 2008
  • Laputa – linna taivaalla (Hayao Miyazaki) Japani 1986

VIERAAT 2009

Maarit Lalli
Valikoitu filmografia:

  • Keinu kanssain 2009 (ohjaus, käsikirjoitus)
  • Sydänjää 2007 (ohjaus)
  • Järvi 2006 (ohjaus)
  • Saaren vangit 2002 (ohjaus, käsikirjoitus)
  • Kovat miehet 1999 (ohjaus)
  • Rippeitä 1999 (ohjaus, käsikirjoitus)

Heikki Kujanpää
Valikoitu filmografia:

  • Putoavia enkeleitä 2008 (ohjaus, käsikirjoitus)
  • Rock´n Roll Never Dies 2006 (näyttelijä)
  • Karaoke 2004 (näyttelijä)
  • Kuutamolla 2002 (näyttelijä)
  • Löylyn veljet 2000 (ohjaus, käsikirjoitus)
  • Pieni pyhiinvaellus 1999 (ohjaus)
  • Ruunaus 1997 (näyttelijä)
  • Jäänmurtaja 1997 (ohjaus, käsikirjoitus)
  • Yösydän 1993 (ohjaus, käsikirjoitus)

Elina Knihtilä
Valikoitu filmografia:

  • Putoavia enkeleitä2008 (näyttelijä)
  • 8 päivää ensi-iltaan 2008 (näyttelijä)
  • Älä unta nää 2008 (näyttelijä)
  • Niko – lentäjän poika 2008 (näyttelijä)
  • Lieksa 2007 (näyttelijä)
  • V2 – Jäätynyt enkeli 2006 (näyttelijä)
  • Matti 2006 (näyttelijä)
  • Lapsia ja aikuisia 2004 (näyttelijä)

Jarmo Lampela
Valikoitu filmografia:

  • Keinu kanssain 2009 (tuottaja)
  • Järvi 2006 (tuottaja)
  • Rikospoliisi ei laula 2006 (ohjaus)
  • Jumalan kaikki oikut 2006 (ohjaus)
  • Arvon veli 2004 (tuottaja)
  • Eila 2003 (ohjaus)
  • Joki 2001 (ohjaus, käsikrjoitus)
  • Sairaan kaunis maailma 1997 (ohjaus, käsikirjoitus)

Kaarina Hazard
Valikoitu filmografia:

  • Postia pappi Jaakobille 2009 (näyttelijä)
  • Keinu kanssain 2009 (näyttelijä)
  • 8 päivää ensi-iltaan 2008 (näyttelijä)
  • Miehen työ 2007 (näyttelijä)
  • Pelon maantiede 2000 (näyttelijä)
  • Liian paksu perhoseksi 1998 (näyttelijä

Elena Leeve
Valikoitu filmografia:

  • Putoavia enkeleitä 2008 (näyttelijä)
  • Harvoin tarjolla 2008 (näyttelijä)
  • Sauna 2008 (näyttelijä)
  • Ganes 2007 (näyttelijä)
  • Suden vuosi 2007 (näyttelijä)
  • Tyttö sinä olet tähti 2005 (näyttelijä)
  • Miehen sydän 2004 (näyttelijä)
  • Cyclomania 2001 (näyttelijä)

Juha Veijonen
Valikoitu filmografia:

  • Rööperi 2009 (näyttelijä)
  • Niko-Lentäjän poika 2008 (näyttelijä (ääni))
  • Kummeli Alivuokralainen 2008 (näyttelijä)
  • Älä unta nää TV 2008 (näyttelijä)
  • Tukka auki TV 2008 (näyttelijä)
  • V2-Jäätynyt enkeli 2007 (näyttelijä)
  • Taivaan tulet TV 2007 (näyttelijä)
  • Käenpesä TV 2007 (näyttelijä)
  • Karjalan kunnailla TV 2007,2009 (näyttelijä)
  • Saippuaprinssi 2006 (näyttelijä)
  • Valkoinen kaupunki 2006 (näyttelijä)
  • Matti 2006 (näyttelijä)
  • Vares – Yksityisetsivä 2004 (näyttelijä)

Sandra Sitroni

  • Kuvataiteilija, tekstiilitaiteilija New Yorkista
  • Raumars-taitelijavierasohjelman taiteilija
  • Baltic Herring-juryn jäsen

Sandra Sitron vietti syksyllä 2008 neljän kuukautta Raumars taiteilijavierasresidenssissä Hän toteutti Rauman kuvataidekoulun tekstiilikurssin oppilaiden ja Porin Kallelan koulun 6.luokkalaisten kanssa kaksi tekstiiliteosta sekä opetti vahabatiikkia Rauman kansalaisopistossa. Nyt syksyn 2009 aikana hän ohjaa nukketeatterityöpajan Rauman Freinetkoulussa sekä toimii Baltic Herring elokuvakilpailun juryssa.

Tero Jartti Sakari Kirjavainen