Yleinen

Baltic herring 25 -juhlavuoden kilpailussa ennätysmäärä osallistujia

By 10.6.2019 No Comments

25 -juhlavuoden kilpailussa ennätysmäärä osallistujia Baltic Herring -lyhytelokuvakilpailu on Itämeren rantavaltioiden asukkaille tarkoitettu kilpailu, joka järjestetään tänä vuonna 25. kerran. Määräaikaan mennessä kilpailuun hyväksyttiin peräti 176 elokuvaa kymmenestä eri Itämeren maasta. Valtaosa kilpailutöistä on fiktioita, mutta mukaan mahtuu myös animaatioita,dokkareita, kokeellisia elokuvia, musiikkivideoita ja videotaidetta. Venäjältä saapui huimat 75 elokuvaa. Suomen lisäksi töitä on saapunut Ruotsista, Saksasta, Puolasta, Norjasta, Tanskasta, Eestistä, Latviasta ja Liettuasta.

Kilpailuun kaikkiin sarjoihin saatiin ilahduttavan runsaasti elokuvia. Erityisen ilahduttavaa on amatöörisarjan huima kasvu. Sarjaan ilmoittautui 44 elokuvaa, kun aiemmin on aina jääty alle kahdenkymmenen. Valtaosa töistä oli joko kotimaasta tai Venäjältä, mutta myös Ruotsista ilmoittautui mukaan 8 lyhäriä. Opiskelijasarjan 62 työssä ovat jälleen mukana Euroopan johtavia elokuvakouluja, kuten Lontoon elokuvakoulu, Kölnin kansainvälinen elokuvakoulu, VGIK Venäjältä ja ELO Suomesta. Ammattilaissarjan 70 elokuvan tekijöiden joukossa on rautaisia ammattilaisia, kuten animaattori Roman Sokolov Venäjältä, dokumentaristi Werner Biedermann Saksasta, Måns Berthas Ruotsista tai kolmen pitkän elokuvan Samuli Valkama. Sarja on äärimmäisen tiukka, sillä vain yhdellä kymmenestä on paikka loppukilpailuun Kaikki kilpailuelokuvat osallistuvat pääpalkinnon Golden Baltic Herringin tavoitteluun.

Kilpailun keraamiset pienoisveistokset on valmistanut Kaarina Selin. Kilpailua ovat tukeneet taloudellisesti Taiteen keskustoimikunta, Rauman kaupunki sekä raumalainen elokuvaohjaaja Jouko Nummela.

Kilpailun esiraadit ympäri Suomea valitsevat loppukilpailuelokuvat, jotka esitetään yleisölle ja tuomaristolle Blue Sea Film festivaaleilla torstaina 22. 8. sekä yleisölle myös pe 23. 8. elokuvateatteri Iso-Hannussa. Yleisöllä on mahdollisuus valita oma  suosikkinsa, olla bongaamassa elokuvan seuraavia mestareita, kuten vaikkapa Klaus Härö tai Selma Vilhunen, jotka ovat olleet BH-voittajia.

Yleisöäänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan elokuva-aiheinen palkinto. Itämeren parhaat lyhytelokuvat palkitaan Blue Sea Festivalilla Raumalla lauantaina 24.8.2015, jolloin ratkeaa myös yleisöäänestys.